Pain Clinic

E-mail

info@painclinictr.com

Bize Ulaşın

05375807449

Boyun Fıtığı

Boyun Fıtığı (Servikal)

Boyun fıtığı, özellikle yaşın ilerlemesi ile birlikte pek çok birey tarafından deneyimlenen bir sağlık problemidir. Vücudun dik ve postürün düzgün durmasını sağlayan omurga bölgesi vertebra adı verilen küçük parçacıklardan oluşur. Bu parçalardan her biri üç boyutlu, yassı ve küçük kutucuklar şeklindedir ve bir araya gelip omuriliği oluştururlar. 33 vertebra, birbirleriyle bağ doku aracılığı ile bir arada hareket eder ve gündelik yaşamdaki hareketleri sorunsuz şekilde gerçekleştirmenizi sağlar. 

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Boyun fıtığı, tıp dünyasında Servikal Disk Hernisi olarak adlandırılıyor. Genellikle yaşla birlikte omurları bir arada tutan ve onların hareket kabiliyetimi arttıran diskin merkezindeki sıvının azalması söz konusu oluyor. Bu sıvı azalması da harekette yavaşlama, ağrı ve tutulma ile sonuçlanabiliyor. Diskim omurları yastıklaması gerekirken bunun yeterince yapılamaması fonksiyon bozuklukları ile sonuçlanıyor. 

Bunların yanı sıra, omurlar arasında bulunan bu disklerin bozulmaya başlaması fark edilmezse, bozulma ciddi bir yırtığa kadar ileri seviyelere gider. Dış tabakası tamamen yırtılan bu diskin merkez kısmı, sinirlilerin omurilik dışındaki alanda görülmesine sebep olur. Bu da, günümüzde pek çok ileri yaştaki bireyin deneyimlediği boyun fıtığı probleminin ta kendisini oluşturmaktadır. 

O halde boyun fıtığı, boynu oluşturan diskler içerisindeki sıvının azalması sebebiyle omurganın hareket etme ya da dayanıklılık konusunda daha düşük performans göstermesi, hem yaşa, hem ani hareketlerle gerçekleşen dik zedelenmelerine bağlı olarak gelişebilir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir? 

Boyun fıtığı belirtileri genellikle vücudunuzun çeşitli noktalarında deneyimlediğiniz ağrı ile ortaya çıkar. Genellikle 30 ile 40 yaş aralığındaki hastaların devam ettirdikleri yaşam rutininden dolayı boyun fıtığı deneyimleme sıklıklarının arttığını görürüz. Genellikle yaş arttıkça doğal sebeplerle de omur disklerinin arasında sıvı kaybı yaşanır ve ani bir hareket ya da kaza yaşanmasa bile boyun fıtığı deneyimlenebilir.

 Genel olarak;

  1. Tek taraflı olarak deneyimlenen ağrı (genellikle kol bölgesinde ve çevresine yayılır),
  2. Ağrıya da bağlı olarak kolda yaşanan güç kaybı ve dolayısıyla ani bir şekilde elindeki materyalleri yere düşürme durumu,
  3. Dengenin kaybedilmesi ve vücudun belirli bölgelerinin güç kaybetmesi sebebiyle yürümede bozukluk ya da güçlük,
  4. Belirli aralıklarla deneyimlenen uyuşma

Boyun fıtığı, yapılan tetkiklere göre iki farklı seviyede tanımlanabilir.