Pain Clinic

E-mail

info@painclinictr.com

Bize Ulaşın

05375807449

Hidrosefali Tedavisi

Hidrosefali Tedavisi

Beyin-omurilik sıvısının beyin içi ve çevresinde aşırı bir şekilde birikmesine ve bunun sonucunda ortaya çıkan hastalığa hidrosefali adı verilmektedir. Normal şartlarda sürekli kafatası içinde üretilerek örümceksi zar tarafından emilimi gerçekleşen beyin-omurilik sıvısı tıkanma veya örümceksi zar dokusunun artık görevini yapamaması sonucu içeride artmaya başlamaktadır. Bebek hastalarda bu artış kafatası şeklinin bozulması ve başın büyümesi şeklinde ortaya çıkarken yetişkin hastalarda farklı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. 

Hidrosefali rahatsızlığının ilaç ile tedavisi mümkün olmadığından iki farklı cerrahi müdahale ile söz konusu sıvının tahliyesi sağlanmaktadır. Bunlardan biri endoskopik ameliyat diğeri ise şant ameliyatı tekniğidir. Hidrosefalide şant ameliyatı tekniği ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıdaki gibidir.

Hidrosefali Neden Ve Nasıl Oluşur?

Hidrosefali vakalarında beyindeki sıvı dolaşımı farklı nedenlerle olağandışı olarak değişmekte ve su birikimi oluşmaya başlamaktadır. Normal şartlarda sürekli üretilerek beyin zarı tarafından emilimi gerçekleşen bu sıvı beyni darbelerden korumakta, içerideki dolaşımı sağlamakta ve beyin basıncını dengelemektedir.

Hidrosefali neden ve nasıl oluşur sorusunun cevaplarını inceleyelim. Tıkanıklığa bağlı olarak veya örümceksi zar yapının görevini tam olarak yapamaması iki farklı şekilde hidrosefaliye neden olmaktadır. O bölgede beliren bir beyin tümörü tıkanıklığa yol açmış olabilmektedir. Daha çok tıkanıklık yolu ile oluşan hidrosefaliye rastlanmaktadır.

Tıkanıklık nedeni ile oluşan hidrosefali sıvının dolaştığı odacıklarda meydana gelen tıkanmanın zar dokuya ulaşamaması ve emilimin gerçekleşememesi ile ortaya çıkar. Zar dokusunda oluşan bozukluk yeni doğanlarda bu dokunun tam olarak gelişememesi sonucu yetişkinlerde ise geçirilen bir kaza sonucu başa alınan ağır darbeler veya beyin zarı iltihabı olan menenjit rahatsızlığının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Hidrosefali Belirtileri

Bebek hastalarda meydana gelen en önemli belirti kafatasında görülen şekil bozuklukları ve aşırı büyümedir. 6-10 yaş arası gerçekleşen kafatası kemiklerinin yerleşmesi sertleşmesi durumu öncesinde meydana gelen hidrosefali bahsedilen şekil bozuklukları ve başın büyümesine neden olmaktadır. Bu büyüme hızlı gerçekleşirse zekâ geriliği, görme bozuklukları, kas sertliği ve felç gibi farklı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Beyin üzerine sıvının yaptığı baskı sonucu hidrosefali tedavi edilse bile geri dönüşümü zor hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu bakımdan erken teşhis ve tedavi sürecinin bir an önce başlatılması gerekmektedir.

Yetişkinlerde meydana gelen hidrosefalinin belirtileri ile ilgili kusma, baş ağrıları, zihinsel yetilerde görülen ve günden güne artan bozulmalar, bunama, denge bozuklukları, hafıza kayıpları olarak kendini göstermektedir. Dahası idrar kaçırma, yürümede yavaşlık gibi belirtilerde daha çok yaşlı hastalarda olmak üzere görülen belirtiler arasındadır.